Termosifon nasıl kurulur konumuza başlarken hakkında edineceğiniz, güvenlik önlemlerine, termosifon kullanımı dikkatine ve zamanla oluşan bir takım termosifon arızalarından bahsedeceğimizi, belirtmek isterim.
İnsanoğlu olarak günde 1 defa yada haftada bir kaç kez banyo/yıkanma ihtiyacı hissediyoruz. Her evde en az 1 tane bulunan banyo odalarının, ne kadar güvenli olduklarını, elektrik yada su tesisatlarının ne kadar da ehemmiyet içerikli dizayn edildikleri hakkında, son kullanıcı olarak pek de bilgili olmadığımız ortada. Yalnız bu banyoya girdiğimiz andan itibaren dikkatli olmayacağımız anlamını da taşımamaktadır. Banyolarımızda kullandığımız, su ısıtıcılardan / termosifondan ve kullanım dikkatsizliklerinden hemen kısa kısa söz edelim.
Termosifon nasıl kurulur ve bağlantısı ?
Öncelikle bir termosifon genellikle, bir banyoda duvara asılarak kurulduğunu ve kurulumda duvar sağlamlığı, termosifon ağırlığı çok dikkatli bir şekilde montaj edilmeli kuralını aklımızdan geçirmeliyiz. Söz gelimi ince ve bir tuğlalık bir duvara, 100litre toplam 110kg ağırlığında bir termosifonun asılmasına kesinlikle müsade edilmemelidir. Usta her ne kadar işi biliyor olur ise olsun, o evde yaşayan ve duvarların geçmişindeki sağlam oluşlarına veya çürük oluşlarına şahit olmuşsunuzdur. Bu nedenle duvarın ne kadar bir yükü taşıyacağına, aşağı/yukarı sizinde bir fikir beyan ederek ustaya yol göstermeniz gerekir.
Termosifon kullanımından ve güvenliğinden önce, montajının yapılacağı duvarın sağlığı, dayanıklılığı büyük önem taşır. Kimi duvarların 50litre termosifonu dahi taşımadığı görülmektedir. Bu gibi durumlarda ise, termosifon montajını gerçekleştirecek olan ustanın, izlediği tij/saplama yöntemi devreye girmektedir.
Bu yöntem ile termosifon ayaklarının duvardaki ölçüsü alınarak, duvarın her iki tarafını görecek şekilde matkap ile delinir. Bahsettiğimiz tij/saplama burada devreye girer.
Deliklerden geçirilerek, ön ve arka taraflarından geniş pul yardımı ile, yada özel dayanıklı kanca ve somun ile sabitlenir. Bu şekilde duvarda arka tarafı görecek şekilde delik açılmış olur ve bu deliklerden de saplama geçirilerek sabit ve dayanıklı bir şekilde tij montajlanır. Pul yada kancalara asılarak, termosifon daha dayanıklı ve sağlam bir şekilde, duvarda sabit kalır. En muamma ve düşünceli olunan duvarlarda, uygulanan yöntem budur. 80 litre hacminde bir termosifon, duvarın kolon kısmında daha sağlam ve dayanıklı duracaktır. O yüzden duvarın sert kolon kısmında olması, termosifon nasıl kurulur sorusunun da yanıtını tek başına verecek ve asmanın daha akıllıca olacağını unutmayınız.
Sonrasında ise, termosifonun elektrik ve su bağlantılarının dikkatli ve ehemmiyet dolu bağlanması gelir. Burada sıcak su ve soğuk bağlantılarının yapılmasında, su sızıntısına dikkat edilmelidir. Ayrıca bir püf noktası olarak sizlere, soğuk su girişine istediğiniz her anda suyu kesebilmek için, vana taktırmayı da önerebiliriz. Böylece her hangi bir problem olduğunda, suyu hemen kesebilme şansınız olabilir.
Termosifon sıcak/soğuk su girişleri için kullanılan spiral, çelik hortumların da kaliteli ve dayanıklı olmasını önemle vurgulamak isteriz. Eskilere nazaran, şu anda üretilen ve tüketimimize sunulan termosifonların, insan hayatına büyük önem verilerek imal edildiklerini görmekteyiz. Emniyet ventili dediğimiz, suyun kazan içerisindeki basıncını önleyen ve kazanın hava almasını sağlayan, patlama riskini ortadan kaldıran faktör, bunun için en güzel örnektir. Termosifonun bahsettiğimiz emniyet ventilden, zamanla damla damla su akıttığını fark edersiniz.
Bu sizin için bir problem değil, sevindirici bir haber olmalıdır. Kazan içerisinde ayarladığınız derecede (30°-90°) ısınan suyun , açığa çıkardığı buhardan ileri gelmektedir. Korkutucu bir durum değil, güvenli bir su ısıtma havadisi olarak algılayabilirsiniz.
Termosifon elektrik bağlantısı
Termosifon elektrik bağlantılarında, dikkat edilmesi gereken en hassas nokta ise, topraklama. Bilindiği üzere, suyun ve elektriğin bir arada kullanılıyor olması zaten bir insanı tedirgin etmeye yetiyor. Bu yüzden muhakkak, termosifon elektrik tesisatından topraklama olmalı.
Kaliteli ve piyasada bilinen bir marka, elektrik sigortalarından biri ile sigortası da bağlanmalıdır. Her hangi bir sıvı temas yada elektriklerde oluşabilecek kısa devre ihtimalinde, otomatik olarak termosifon sigortasının atarak, devreyi kesmesi içindir. Termosifon elektrik tüketimine de değinecek olunursa, emin olun düşündüğünüz düzeylerde yüksek gelen faturalara denk gelebilecek, bir elektrik sarfiyatında bulunmamaktadır.
Suyun kullanımı, termosifonun marka ve modeli, standartlara ne kadar uygun olduğu ve rezistans/su ısıtıcısının (omaj/omage) değeri göz önünde tutularak, termosifon elektrik sarfiyatın daha ekonomik çalışabilmektedir.
Piyasada sıkı ve dikkatli bir araştırma yaparak, daha geniş ve üstün düzeyde termosifon cihazı özelliklerine rastlayabilirsiniz.
Termosifon kullanımında ise, dikkat etmeniz gerekecek en önemli durum ise, cihaza ıslak eller ile dokunulmaması olacaktır. Akabinde sizler zaten, termosifonun uygun dereceye getirerek duş almanıza imkan sağlar.
Termosifon arızaları olarak, en çok rastlanan durum ise zamanla özelliğini yitirerek, kireçlenen ve kullanılamaz hale gelerek değiştirilmesi gereken, rezistans arızasıdır. Piyasada 7 yıl garanti süresi gösterilerek, tüketiciye satışa sunulan bir termosifon bu gibi problemleri, garanti kapsamında gidermektedir. Bu nedenle mantıklı bir şekilde düşünülecek olursak, 7 yıl garanti verilen bir termosifonun 7 yıl boyunca problem çıkarmayacağı sonucuna varabiliriz.
Bir yanıt yazın