Derz dolgu derken, fayans taşlarının birbirlerine entegre edildikleri anda dikkat edilmesi gereken, düzgünlük ve doğruluk görüntüsü denebilir. İki yapının birbirleri ile yatay ve dikey doğrultuda ayrılması, ikisini birbirine bağlayan herhangi bir malzeme ile doldurulması derz olarak tanımlanabilir.
Mutfak, banyo ya da seramik karo kullanılması gereken evlerimizde, fayansların birbirleri ile olan mesafelerinin gayet düzgün ve göze, tabir-i caiz ise kalem gibi görünmeleri istenir. Bu yüzden profesyonel anlamda hesaplamak da gerekebilir.
Bu konuda seramik karo ustalarından edindiğim bilgiye dayanarak. Seramik ebatlarının küçük yada büyük olmasının, derz genişleğini etkilediğini öğrenmiş olduk. Yani derz genişliğini arttırmak demek, geniş ebatlarda seramik karo kullanmak demekdir. Eğer ki kullanacağımız fayansların ebatları küçük ise, aynı bağlamda derz boşluğunu da dar bir şekilde tutmalıyız.
Çeşitli derz çubukları ile, derz boşluklarını genişletebiliyor ve aynı zamanda da daraltabiliyoruz. Aynı şekilde dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ısı, seramik karo diziliminde mekanın ısı değeri, oda sıcaklığı da göz önünde tutularak genleşme ile oluşabilecek derz borşluğu da hesaba katılmalıdır. Kalekim veya kalepolymas yapıştırıcılarının ise, eksik yada fazla bir şekilde kullanımlarınında da kaçınılmalıdır.
Bir yanıt yazın