Bilindiği gibi özellikle daha kurumsal büyük şirketlerin giriş kapılarında çeşitli elektronik geçiş sistemleri yer alır. Bu sayede giren çıkanların kontrol edilmesi ve güvenlik sağlanır. Bunların başında turnike geçiş sistemleri başta geliyor. Genellikle metro, tramvay ve hafif metro, metrobüs, hava alanı gibi kamuya açık alanların girişleri turnike geçiş kontrol sistemleri ile donatılır.
Peki Turnike Geçiş Sistemleri Nasıl Çalışıyor ?
Özetle turnike güvenlik sistemi kart okuyucu, parmak izi ya da uzaktan kumandalı olarak kurulabilir. Kişiye özel hazırlanmış kartlar (proximity), parmak izi daha önceden tanıtılmış olan kimseler bu turnikeleri yetkilendirilmiş anlamda rahatlıkla kullanabilir. Turnikelerin üst yüzeyine monte edilen kart okuyucu ya da tercihe göre değişebilen parmak izi okuyucu ünite konur. Bir diğer turnike kontrolü ise güvenlik görevlilerinin giriş kaydınızı yapmasının ardından, kendisinde bulunan özel bir kumanda ile uzaktan turnikenin geçiş hareketini aktif etmesidir.
Turnike geçiş sistemlerinde kullanılan turnikeler birçok model ve çeşitli mekanik çalışan aksamları ile güvenlik sistemleri piyasasında bulunabilir. Turnike çeşitlerinin başında ve yaygın olarak kullanımda bulunan modeli Tripod Turnike olarak adlandırılan ve hemen hemen çoğu yerde zamanla karşımıza çıkan modelidir. Diğerleri ise Vip Turnikeler, Boy Turnikeler, Kelebek Turnikeler ve Optik Turnikeler olarak tercih edilebilir.
Turnikelerin esas amacı mekana giriş-çıkış hareketlerine hakim olmak ve takip amacı taşır. Üstelik acil durumlarda mekanın boşaltılması gerekiyor ise turnike içinde yer alan elektronik bir devre (emergency) ile tüm turnikeler serbest çalışır. İçeriğinde yer alan mekanizması kolay kolay arıza vermemeli ve dış yüzeyi paslanmaz (ASI 304) çelik malzeme ile üretilmiş olmalıdır. Aksi halde içinde ya da dışında zamanla çürümeye yüz tutabilir.
Bir yanıt yazın